Waarom je steeds van je SUP board valt

Van je paddleboard vallen is een onvermijdelijk onderdeel van de reis om een ​​professionele paddleboarder te worden, en meestal komt het gewoon door je ervaringsniveau. Als je echter al een tijdje aan het paddleboarden bent en nog steeds meer tijd in het water doorbrengt dan op het board, dan zijn er misschien enkele heel gemakkelijke snelle oplossingen voor je techniek. Met deze tips kun je je prestaties vertienvoudigen en voorkomen dat je zo vaak van je board valt.

Redenen waarom je van je SUP board valt

De verkeerde locatie of weersomstandigheden kiezen

Foto van iemand op een strand bij vreselijk weer

Een belangrijke invloed op hoe gemakkelijk of niet gemakkelijk uw paddle-boarding-sessie zal zijn, is sterk afhankelijk van de omgeving waar u naar toe gaat. Als je ervoor kiest om te peddelen op locaties waar het water rustiger is, wordt het voor jou veel gemakkelijker om je evenwicht te bewaren. Met dat in gedachten, als je moeite hebt om op je paddleboard te blijven, zou je moeten oefenen in vlakke, kalme watermassa's zoals meren in plaats van bewegende zeeën of stromende rivieren. Deze zijn meestal meer beschut en hebben daarom minder kans op golven en andere uitdagingen die een val kunnen veroorzaken. Als je eenmaal de minder uitdagende omstandigheden onder de knie hebt, kun je naar ruwer water gaan.

Houd je knieën niet los

Iemand die er nogal wiebelig uitziet op een Aquaplanet Stinger

Het kan instinctief zijn om je benen in een vaste positie te vergrendelen wanneer je voor het eerst probeert te staan, en als je eenmaal een beetje succes hebt om rechtop te blijven, is het gemakkelijk om je knieën in een rechtopstaande positie te laten vergrendelen. Beide maken je kwetsbaar voor kleine stoten en wiebelen.

Je moet een heel lichte buiging in je knieën hebben als je peddelt en je benen los en lenig houden. Je knieën worden schokdempers die helpen voorkomen dat je te ver naar voren of naar achteren bij de heupen draait. Dit helpt je om je gewichtsverdeling aan te passen wanneer het board wordt geschommeld door golven of wind. Als je benen gefixeerd zijn en je knieën op slot, kun je de beweging niet zo gemakkelijk neutraliseren en raak je gemakkelijker uit balans.

Je peddelt niet genoeg

afbeelding van een persoon die knielt op een Aquaplanet-paddleboard

Wanneer je wat hobbelige golven of rimpelingen onder je board begint te voelen, kan het natuurlijk aanvoelen om je peddel uit het water te tillen en je schrap te zetten voor evenwicht. Bij paddleboarden is het echter belangrijk om de gouden regel 'mobiliteit is stabiliteit' te onthouden. Stel je voor dat je op een fiets rijdt, wat gebeurt er als je stopt met trappen? Uiteindelijk ga je het momentum verliezen en omvallen. Hetzelfde idee kan worden toegepast op paddleboarden, op een stilstaand bord in het water staan ​​is eigenlijk veel moeilijker te balanceren dan wanneer je aan het peddelen bent.

Houd ook uw peddel in de buurt van het water en klaar om u te helpen een verkwikkende slag te geven om u te helpen balanceren. Dit verlaagt niet alleen op natuurlijke wijze je zwaartepunt, maar de peddel in het water vormt ook een derde punt in een 'stabiliteitsdriehoek' die het veel moeilijker maakt om van het board te morsen.

Je staat niet in het midden van het SUP board

iemand die op het punt staat van een Aquaplanet-paddleboard te vallen

Een andere reden dat je steeds van je SUP-board valt, is dat je niet goed of op de juiste plek op het board staat. Als je niet in het midden van het bord staat, wordt je gewicht niet gelijkmatig verdeeld en is er niet veel voor nodig om je van de wijs te brengen.

De positie van het handvat is de gemakkelijkste manier om het midden van het bord te bepalen. U kunt dit dan gebruiken als richtlijn voor uw voetenplaatsing met een voet aan elke kant evenwijdig aan het handvat. Zorg ervoor dat uw voeten op schouderbreedte uit elkaar staan ​​en niet breder, omdat dit ook instabiliteit kan veroorzaken. Het is een goed idee om tijdens het paddleboarden regelmatig te controleren of je nog steeds in het midden van het board zit, omdat je heel gemakkelijk meer kunt bewegen dan je je realiseert.

Naarmate je vordert, begin je je voeten opzettelijk naar verschillende posities te bewegen om het board te trimmen en te sturen, maar om te beginnen zal het het meest helpen om in de normale of neutrale voetpositie te blijven.

Je kijkt naar je voeten

Iemand op een paddleboard kijkt neer op het dek

Nu, hoe belangrijk het ook is om te controleren of je in de juiste positie en op de juiste plaats op het bord staat, blijf niet de hele tijd naar je voeten staren, het zal je balans niet helpen. Terug naar onze fietsanalogie: je zou niet (lang) meerijden terwijl je naar het voorwiel staart. Houd in plaats daarvan uw hoofd omhoog in de richting waarin u reist. Door uw hoofd en ogen voor u te houden; helpt je om beter te balanceren, stelt je in staat om potentiële gevaren sneller te identificeren, en betekent ook dat je de uitzichten in je op kunt nemen, wat tenslotte een van de belangrijkste voordelen is van paddleboarden in de eerste plaats!

Je board is niet goed voor je

Als je al deze tips volgt en nog steeds meer invalt dan je denkt dat zou moeten, heeft het misschien helemaal niets met je techniek te maken, in feite zou je het verkeerde board kunnen hebben voor je behoeften. Alle SUP-boards hebben richtlijnen voor maximaal gewicht, als je deze gewichtslimieten nadert (vergeet niet het gewicht van bezittingen, huisdieren en passagiers mee te nemen!) om de stabiliteit te verminderen en ervoor te zorgen dat u sneller valt. Kies voor de beste prestaties en stabiliteit een board met een gewichtscapaciteit die je in het midden van het bereik plaatst in plaats van aan de top.

Hoe smaller en korter een board is, hoe uitdagender het kan zijn om ook te balanceren, vooral als je een lange of zware peddelaar bent. Door oefening en doorzettingsvermogen zullen de meeste peddelaars er op tijd komen en naarmate je vordert, zul je een gelikter, wendbaarder board waarderen.

Hoewel het frustrerend kan zijn om van je SUP-board te vallen, is het belangrijk om te onthouden dat zelfs de meest ervaren SUP-boarders er zo nu en dan af vallen en dat dit allemaal deel uitmaakt van het leerproces. Als je natter wordt, word je beter!


Uitgelicht in dit artikel